Pengenalan

Assalamualaikum & Salam Sejahtera semua..

Alhamdulillah..berkat dorongan pokli dan rakan2 lain, tercipta juga blog ni..

Sebagai permulaan, saya akan ceritakan serba sedikit hal berkaitan emas fizikal iaitu emas dinar & emas jongkong (gold coin & gold bar)

Contoh-contoh emas 1 dinar, 5 Dinar dan 10 Dinar;





Contoh-contoh emas 20gram, 50 gram dan 100gram;



Kegunaan emas dinar (Gold coin) / Emas Bar (Gold Bar)



Mungkin kita masih tertanya-tanya mengapa perlu simpan emas-emas ini? Sebenarnya terlalu banyak kegunaan emas-emas ini. Antaranya seperti berikut;

Simpanan

Masih ramai diantara kita yang tidak mengetahui akan keistimewaan emas dinar ni. Sebenarnya, simpanan dalam bentuk dinar adalah simpanan yang saya rasakan terbaik. Nak tau kenapa? Sebagai contoh,mungkin ada diantara kita yang nak pergi mengerjakan umrah.

Katakan pakej nak mengerjakan umrah = RM5000.00

Mungkin ada diantara kita yang menabung dan telah menetapkan target. Sampai 1 masa, simpanan kita pasti cukup RM 5000. Tapi cuba bayangkan, dengan peningkatan harga minyak yang tidak menentu ini, pakej umrah yang asalnya RM5000 tadi pasti akan meningkat juga, jadi terpaksalah kita tangguhkan sementara niat untuk mengerjakan umrah sebab apa?sebab kena simpan duit lagi..still x cukup.

Tapi, dengan emas Dinar, yang harga nya dalam trend menaik, pasti tiada masalah untuk kita meneruskan niat suci kita itu. InsyaAllah!

Macam mana nak buat? dengan penyimpanan 1 bulan 1 dinar atau mungkin 2 bulan 1 dinar..impian anda untuk mengerjakan umrah insyaAllah akan tercapai..

umrah = 10 dinar
haji = 20 dinar



Hantaran Kahwin

sumber : pokli.com

Pasti ramai yang x terfikir bahawa, emas dinar juga boleh dijadikan sebagai hantaran kahwin. Jadi bagi kawan-kawan kita yang nak kawin tu..inilah masanya..kumpul lah emas dinar dari sekarang :)Cukup saja 15-20 Dinar..hah dah boleh buat hantaran.. hihi



Pembayaran Zakat

Zakat merupakan kewajiban bagi umat islam yang telah memiliki harta dengan nisab dan waktu tertentu. Salah satu zakat yang diwajibkan bagi kaum muslim adalah zakat maal atau zakat harta. Nisab zakat harta adalah 20 dinar emas (85 gram emas 22 karat) zakatnya adalah 1/2 dinar (2.5%). Dan emas tersebut telah dimiliki dalam waktu satu tahun.

Firman Allah s.w.t.





Maksudnya

"Ambillah (sebahagian) dari harta mereka menjadi sedekah (zakat) supaya dengannya engkau membersihkan mereka (dari dosa) dan mensucikan mereka (dari akhlak yang buruk)." - Surah At Taubah (103).

Pelaburan (Investment)

Graf Emas sejak 10 tahun



Graf Emas sejak 5 tahun


Graf Emas sejak 6 Bulan




hurm..emas sebagai pelaburan? boleh ke? ha..sebenarnya..sebelum saya kenal dengan dinar emas ni saya pun tak berapa tau pasal benda ni..tapi ini lah sebenarnya cara terbaik untuk anda melabur..

tengok saja la nilai emas(dollar) per auns..saban tahun nilai emas pasti naik..memang bes betul.. sekarang saya melabur dengan mengumpul dinar-dinar emas keluaran Public Gold(PG) iaitu Public Dinar..bagus juga emas dinar keluaran PG ni..
sebab margin dia pun x jauh beza lebih kurang 5-6% saja.

kalau lihat contoh yang saya ambil pada 23/1/2010 seperti dibawah;

Harga Emas Dinar (Public Dinar)


kita dapat lihat bahawa harga jualan/belian sebagai contoh bagi 1 dinar

jualan : RM 545
belian : RM 512

iaitu perbezaan(margin) sebanyak : 6.06%

Atau, bagi pengumpul Emas Bar pula, nilai emas adalah seperti berikut

Harga Emas Public Gold




yang menariknya, harga emas ini sentiasa dikemaskini bagi setiap 20 minit mengikut harga pasaran antarabangsa.
sumber: www.publicgold.com.my & www.publicdinar.com.my

Hadiah

haa..selain tu emas-emas ini juga boleh digunakan untuk diberikan sebagai hadiah.. ;)

8 comments:

Azan on January 23, 2010 at 6:04 PM said...

semakin hari semakin ramai yg mula sedar tentang keuntungan pelaburan emas..bagi yg belum bermula.sekarang adalah masa terbaik :)
Selamat maju jaya En. Amir.

Amir Firdaus on January 23, 2010 at 7:55 PM said...

tQ Azan ;)
nanti saya akan cuba cerita lebih detail tentang macam mana nak mulakan pelaburan ni..
insyaAllah..

wanted said...

emas menjamin masa depan

Amir Firdaus on February 18, 2010 at 5:16 PM said...

betul tu..mmg x rugi arr kalau beli emas...

Goldman on March 2, 2010 at 11:26 AM said...

Untuk harga emas jongkong dan lain-lain yang hebat sila hubungi saya di goldman999.9@hotmail.com.

Harga lagi murah daripada Habib, Poh Kong dan dealer2 lain. Bekalan antarabangsa.

Rebat tunai segera RM 1,000 hingga RM 1, 500.

Terima kasih.

Suziela on March 6, 2010 at 10:16 AM said...

no komen..saje nak tamnbah lagi komen..

Anonymous said...

ahahhaha..macam artis la..no komen

Suziela on March 6, 2010 at 10:26 AM said...

biasa...hehehe memeriahkan majlis jer bia artis x glmer pun..huhuhu

 

About Me

My photo
Untuk maklumat/info free mengenai emas. Anda hanya perlu sms@call saya 0125853035. Atau tinggalkan sebarang bentuk soalan di ruangan sembang(chat). Saya akan cuba reply secepat yang mungkin. Semoga kita semua beroleh kejayaan..
There was an error in this gadget
Inspirasi Emas Copyright © 2009 Blogger Template Designed by Bie Blogger Template